TaiChi Yuan

Tai-Chi Yuan is een vorm van Qigong

Tai-Chi Yuan is van oorsprong een zelfverdedigingsleer. Maar door de jaren heen is deze bewegingsleer uitgegroeid tot een totaal oefensysteem voor het verbeteren van welzijn en gezondheid.

Tai-Chi Yuan bestaat uit een bewegingsvorm van 48 bewegingen die vloeiend achtereen op het ritme van de ademhaling worden uitgevoerd. Vaak gebruiken we hierbij muziek. De vorm die we beoefenen wordt de ‘korte yangvorm’ genoemd. Het aanleren van de gehele Vorm duurt twee jaar. In het eerste jaar leer je een afgerond deel dat je thuis kunt oefenen.

De Tai-Chii-Vorm verbetert de lichaamshouding, versterkt de wervelkolom en laat de energie in meridianen, bloedvaten en lymfekanalen beter stromen. Door de rustige bewegingen worden de organen gemasseerd, het zenuwstelsel en de spijsvertering versterkt en de ademhaling zal zich verdiepen. Door bewust om te gaan met spanning en ontspanning in het lichaam zal ook de weerbaarheid tegen stress en ziekten toenemen.

Om de Qi-stroom in de meridianen te kunnen voelen moeten we eerst leren de bewegingen op een juiste wijze uit te voeren. Om deze reden behandelen we de eerste drie jaar ook veel ‘losse’ Qigong-oefeningen alsmede een aantal Qigong-oefenseries. Deze oefeningen zijn eenvoudiger te leren en hebben het voordeel dat je al snel de werking van Qi in de meridianen bewust leert ervaren. Het uitvoeren van de gehele bewegingsvorm van 48 bewegingen duurt 12 minuten. Wanneer je de gehele Vorm beheerst heb je een blijvend instrument (Qigongserie) om te werken aan je levenskwaliteit. Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks één maal met aandacht uitvoeren van de Vorm voldoende is om je gezondheid en prestaties blijvend te verbeteren.

Tai-Chi Yuan is een mystieke leer

Hiermee bedoelen we dat het beoefenen ervan een positieve uitwerking heeft op alle aspecten van het menselijke zijn. De vruchten van Taijiquan hebben zowel betrekking op het lichamelijke (een betere gezondheid), het sociale (door het vergroten van het lichaamsbewustzijn en bewuste ontspanning zal men ook in het sociale leven emoties beter kunnen beheersen) als op het geestelijke leven (een betere concentratie en het gemakkelijker kunnen ‘loslaten’ van vervelende ervaringen). We kunnen Taijiquan daarom een drievoudige kunst noemen:

  1. Een zelfverdedigingskunst (met het lichaam en de bewegingen als basis)
  2. Een gezondheidskunst (met het lichaam, de beweging en de filosofie als basis)
  3. Een denkkunst en meditatieleer (met de filosofie als basis)

Deze drie elementen vloeien in elkaar over, zijn constant in beweging en daarom alleen in theorie op deze manier in te delen. Hoewel uiteraard alle aspecten aan bod komen ligt het accent bij beginners de eerste jaren voor 90% bij de gezondheidskunst en het versterken van de concentratie om tot meditatie te komen.
Pas wanneer we de bewegingsvorm goed kunnen uitvoeren gaan we in het 3e en met name het 4e en 5e jaar het zelfverdedigingaspect verdiepen.

Tai-Chi Yuan voor iedere dag

Met name vanwege de grote uitwerking op ons ‘onbewuste’ levert dagelijks eventjes oefenen meer vruchten op dan bijvoorbeeld twee maal in de week een halve dag oefenen! Onderzoek heeft uitgewezen dat 15 minuten per dag voldoende is om de algehele conditie blijvend te verbeteren.

Wil je deelnemen aan de trainingen voor Tai-Chi Yuan kijk dan op de pagina ‘Tijden en tarieven’

Reacties zijn gesloten.