Taijiquan (48-vorm)

Taijiquan is een vorm van Qigong

Taijiquan is van oorsprong een zelfverdedigingsleer. Maar door de jaren heen is deze bewegingsleer uitgegroeid tot een totaal oefensysteem voor het verbeteren van welzijn en gezondheid.

Taijiquan bestaat uit een bewegingsvorm van 48 bewegingen die vloeiend achtereen op het ritme van de ademhaling worden uitgevoerd. Vaak gebruiken we hierbij muziek. De vorm die we beoefenen wordt de “korte yangvorm” genoemd. Het goed aanleren van de gehele Vorm duurt minimaal 1 jaar.

De Taijiquan-Vorm verbetert de lichaamshouding, versterkt de wervelkolom en laat de energie in meridianen, bloedvaten en lymfekanalen beter stromen. Door de rustige bewegingen worden de organen gemasseerd, het zenuwstelsel en de spijsvertering versterkt en de ademhaling zal zich verdiepen. Door bewust om te gaan met spanning en ontspanning in het lichaam zal ook de weerbaarheid tegen stress en ziekten toenemen.

Om de Qi-stroom in de meridianen te kunnen voelen moeten we eerst leren de bewegingen op een juiste wijze uit te voeren. Om deze reden behandelen we ook veel “losse” Qigong-oefeningen alsmede een aantal Qigong-oefenseries. Deze oefeningen zijn eenvoudiger te leren en hebben het voordeel dat je al snel de werking van Qi in de meridianen bewust leert ervaren. Het uitvoeren van de gehele bewegingsvorm van 48 bewegingen duurt 12 minuten. Wanneer je de gehele Vorm beheerst heb je een blijvend instrument (Qigongserie) om te werken aan je levenskwaliteit. Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks één maal met aandacht uitvoeren van de Vorm voldoende is om je gezondheid en prestaties blijvend te verbeteren.

Taijiquan is een mystieke leer

In Taijiquan wordt de werking van de Chinese natuurfilosofie (het Taoïsme) in praktijk gebracht. Daarom benaderen we Taijiquan dan ook op klassieke Taoïstische wijze, als een mystieke leer, waarbij ieder zijn eigen vruchten kan plukken.

Hiermee bedoelen we dat het beoefenen ervan een positieve uitwerking heeft op alle aspecten van het menselijke zijn. De vruchten van Taijiquan hebben zowel betrekking op het lichamelijke (een betere gezondheid), het sociale (door het vergroten van het lichaamsbewustzijn en bewuste ontspanning zal men ook in het sociale leven emoties beter kunnen beheersen) als op het geestelijke leven (een betere concentratie en het gemakkelijker kunnen “loslaten” van vervelende ervaringen). We kunnen Taijiquan daarom een drievoudige kunst noemen:

  1. Een zelfverdedigingskunst (met het lichaam en de bewegingen als basis)
  2. Een gezondheidskunst (met het lichaam, de beweging en de filosofie als basis)
  3. Een denkkunst en meditatieleer (met de filosofie als basis)

Deze drie elementen vloeien in elkaar over, zijn constant in beweging en daarom alleen in theorie op deze manier in te delen. Hoewel uiteraard alle aspecten aan bod komen ligt het accent bij beginners de eerste jaren voor 90% bij de gezondheidskunst en het versterken van de concentratie om tot meditatie te komen.

Een goede houding

Natuurlijk is het belangrijk dat je houding goed is en dat bijvoorbeeld in boogstand de knie niet voorbij de tenen komt. Maar nog belangrijker is de inhoud in de beweging: het kunnen waarnemen, voelen, verrijken en sturen van je Qi. Zowel in als buiten het lichaam.

Niet iedereen zal exact hetzelfde pad dienen te bewandelen om de Taiji via Yuan te bereiken. Woorden zijn geduldig, verwarrend en soms –onbedoeld- niet waar.  Het lichaam echter liegt niet. Bij de een zal wellicht de bouwsteen Kracht extra getraind moeten worden. Wanneer benen, bekken en rug niet sterk genoeg zijn zal de Rol Terug niet effectief kunnen worden uitgevoerd. Een ander moet wellicht de bouwsteen Balans verbeteren. Zonder deze bouwsteen goed te beheersen wordt Goudhaantje een wankel ‘dansje’ i.p.v. een stevige kniestoot en gevulde steek. Maar bij het oefenen van de Taiji werkt je niet alleen aan de fysieke lichaam maar ook aan de geestelijke ontwikkeling.

Dus via de Taijiquan wordt gewerkt aan:

  • Timing  voor Gevoel: Leren leven met gevoel
  • Hardheid voor Mentale weerbaarheid
  • Uithoudingsvermogen voor Wilskracht & Doorzettingsvermogen
  • Lenigheid voor Flexibiliteit & Creativiteit
  • Snelheid voor Alertheid: Adequate reageren op iedere situatie
  • Coördinatie voor Overzicht & inzicht
  • Evenwicht voor Geestelijk evenwicht, Concentratie en Beheersing

In de lessen leer je de 48 bewegingen uit de vorm vloeiend uit te voeren. Daarnaast gaan we aan de slag met losse oefening al dan niet in tweetallen zoals ‘pushing-hands’.

Taijiquan voor iedere dag

Met name vanwege de grote uitwerking op ons “onbewuste” levert dagelijks eventjes oefenen meer vruchten op dan bijvoorbeeld twee maal in de week een halve dag oefenen! Onderzoek heeft uitgewezen dat 15 minuten per dag voldoende is om de algehele conditie blijvend te verbeteren.

Voor wie?

We starten lessen vanaf het begin en is dus voor iedereen toegankelijk. Maar ook als je enige ervaring hebt of een aantal jaren Tai-Chi Qigong hebt gedaan is de Taijiuan een mooie aanvulling.

Wil je deelnemen aan de trainingen voor Taijiquan kijk dan op de pagina ‘Tijden en tarieven’

Reacties zijn gesloten.