Wat is Runningtherapie?

Mentaal voordeel

Runningtherapie is ontstaan vanuit de ervaring dat regelmatig hardlopen niet alleen een positieve invloed heeft op de lichamelijke conditie, maar dat het ook op psychisch vlak rust en ontspanning oplevert. Mensen die regelmatig hardlopen merken o.a. dat het je hoofd ‘leeg’ maakt, je meer ontspannen bent na de fysieke inspanning, beter slaapt en je je opgewekter voelt.

Middel tegen depressie of burnout klachten

Het is o.a. wetenschappelijk bewezen dat runningtherapie heilzaam werkt voor mensen met een depressie of burnout klachten. Maar regelmatig in een rustig tempo hardlopen is over het algemeen, voor iedereen, een gezonde en actieve manier om psychische spanningen en klachten te verminderen.

Ontspanning na inspanning

Bij runningtherapie gaat het niet zozeer om het leveren van een prestatie, alswel om het gaan ervaren van plezier en ontspanning tijdens en na het hardlopen.

Onderdelen Runningtherapie

Duurloop tempo

Bij runningtherapie wordt een rustige duurloop ingezet om mensen met stressgerelateerde of psychische klachten, verder te helpen. Onder de rustige duurloop wordt verstaan dat er in een rustig tempo gelopen wordt, waarbij men nog een gesprek kan voeren. In dit tempo wordt getraind om de conditie zo efficiënt mogelijk op te bouwen. In tegenstelling tot een intensievere belasting van spieren, pezen en gewrichten, wordt met een rustige duurloop voorkomen dat er gemakkelijk blessures ontstaan.

Ademhaling, buitenlucht en een groene omgeving

Naast het feit dat bij hardlopen het hele lichaam wordt gebruikt om vooruit te komen, is het bewust worden van, en oefenen met de ademhaling een belangrijke aspect in het looptraject. De natuurlijke omgeving en de buitenlucht vormen andere componenten die bijdragen aan ontspanning en je blikveld verruimen.

Ontspanning oefeningen

Om je lichaam en geest beter ontspannen oefen je in elke training een aantal eenvoudige ontspannings oefeningen uit de Tai Chi. Deze kan je vervolgens thuis en op ieder moment van de dag toepassen.
Ook kan je als deelnemer van Runningtherapie tijdens het traject gratis deelnemen de Tai-Chi Qigong lessen van Run4BodyAndMind. Kijk hier voor het lesschema.

<- Runningtherapie        Effekten van Runningtherapie? ->

Reacties zijn gesloten.