Gelezen Nieuwsblad Tilburg – ‘De beste gym komt uit China!’

De beste gym komt uit China!

Miljoenen mensen in China doen dagelijks Qigong. Een bewegingsleer met een moeilijke naam voor eenvoudige, vloeiende bewegingen die op het ritme van de ademhaling worden gedaan. Deze eeuwenoude bewegingsleer werd vroeger gebruikt in kloosters en door de Chinese adel.
Na de 2e Wereldoorlog is Qigong in heel China verspreid geraakt. Het wordt in dit land gezien als één van de belangrijkste oorzaken dat zij nu veel ouder worden en ook minder last hebben van chronische gezondheidsproblemen dan wij in het Westen.
Vele wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat Qigong een gunstige werking heeft bij: gewrichtsklachten, zoals reuma en artrose; bij hart- en vaatziekten en voor de bloeddruk; bij longklachten; bij stressklachten, zoals slecht slapen en het versterkt het geheugen.
De Erasmus universiteit en de universiteit van Gent hebben beiden vastgesteld dat senioren die Qigong doen zo’n 60% minder vallen dan andere senioren!
Enkele uitspraken van Senioren die Qigong doen bij het CNGO in Tilburg:

Ad Vester: “toen ik 60 was had ik klachten en weinig energie. Nu ben ik 85 en voel me fit en gezond door Qigong en Taijiquan”.

Agnes Reijnder (70 jaar, maar ziet er minstens 10 jaar jonger uit): “ik ben 15 jaar geleden begonnen met Qigong en was na één proefles helemaal om. Het is heerlijk om te doen en je blijft er lekker soepel van bewegen. Van Qigong krijg ik meer lichaamsbewustzijn”.

Marie Vervoort (70 jaar): “Tien jaar terug was ik stijf, dik en moe maar ik ben door deze methode ongelofelijk opgeknapt. En in deze jaren ook 25 kilo afgevallen. Door een cursus filosofie in het CNGO ben ik meer op mijn voeding gaan letten en heb ik mijn eetpatroon drastisch gewijzigd. Tot grote tevredenheid mag ik wel zeggen”

Rinus van den Broek is eigenaar en een van de docenten van dit centrum. “Ruim 30 jaar geleden had ik ernstige rugklachten en was bij mij diabetes 2 geconstateerd. Ik ben intensief aan de slag gegaan met Qigong en Taijiquan. Al na twee maanden ben ik gestopt met medicijnen voor diabetes en nooit meer nodig gehad. Ook mijn rug is gezond en sterk geworden. Ik ben dit centrum dan ook begonnen om ook anderen in de gelegenheid te stellen om de vruchten te plukken van deze bijzondere bewegingsleer”.

Column van Rinus van den Broek ( www.cngo.nl ) – Stadsnieuws Tilburg

Reacties zijn gesloten.