Samenstelling van onze Chinese voetenbadkruiden

De samenstelling van de Chinese voetenbadkruiden die wij in onze voetenbad gebruiken geven naast een verkwikkende werking ook ondersteuning aan organen en diverse gezondheidsklachten.

Samenstelling chinese voetenbadkruiden

Gardenia jasminoides

Dit kruid noemt men in China ‘Zhi Zi’. De rijpe vruchten van deze struik, ofwel Fructus Gardeniae, vinden toepassing. Na de oogst worden deze vruchten gedroogd en daarna gebakken. De smaak die men noemt is bitter. Zhi Zi blijkt Warmte uit het hart (met koorts, prikkelbaarheid en slapeloosheid) en de Drievoudige verwarmer (met o.a. geelzucht en een pijnlijke urinelozing) te verdrijven. Het kruid koelt tevens het bloed, elimineert gifstoffen en stopt bloedingen veroorzaakt door Warmte in het bloed. Verder noemt men het bevorderen van door de lever aan te maken gal (cholereticum), een bloeddruk verlagend en ontsmettend effect en het weren van koorts en ontsteking. Zhi Zi wordt tezamen met verschillende andere kruiden (in kruidenformule’s) ingezet om leverontsteking (hepatitis), een verhoogd cholesterol, besmetting van de bovenste luchtwegen, ontsteking van het oogbindvlies (conjunctivitis), een te hoog vetgehalte in het bloed en griep te lijf te gaan. Men deelt Zhi Zi in onder de kruiden die de Warmte (hitte) verdrijven. Deze kruiden bezitten in de eerste plaats ontsmettende, ontstekingswerende en tevens zuiverende eigenschappen. Zhi Zi onderscheidt zich in deze groep door Warmte te verdrijven en het vuur (intense hitte) te blussen.

Asarum sieboldi

In China maakt men geneeskundig gebruik van het gehele kruid (Herba) inclusief de wortel. Herba Asari cum Radice is de farmaceutische naam. De naam die men in China gebruikt is ‘Xi Xin’, wat letterlijk vertaald Fijn en pikant betekent. Men noteert dus inderdaad een smaak die pikant is. Xi Xin wordt tezamen met andere kruiden binnen een kruidenformule toegepast tegen lage rugpijn of lendenpijn (lumbago of lumbalgie). Deze vorm van rugpijn kan acuut dan wel chronisch, van externe of interne oorsprong zijn. Binnen een andere formule ook gebruikt tegen tandpijn en ontstoken tandvlees. Xi Xin deelt men in onder de kruiden die de oppervlakte vrijmaken ofwel zweetdrijvende middelen (diaforetica). Xi Xin is hier dan een pikant en warm kruid wat oppervlakkige Wind-Koude doet verdrijven.

Angelica pubescens

Du Huo’ is de Chinese naam voor deze Angelica, het is een soort Engelwortel. De wortel (Radix) van het kruid wordt toegepast. De farmaceutisch gebruikte naam is Radix Angelicae pubescentis. Deze wortel heeft een scherpe bittere smaak. Du Huo valt onder de kruiden die Vocht en Wind verdrijven. Het kruid kan binnen een formule van kruiden ingezet worden tegen een ontsteking aan het kapsel en de pezen die het schoudergewricht omgeven (schouderpijn, al dan niet vergezeld van tekenen van koude), lage rugpijn of lendenpijn (lumbago, acuut of chronisch) en acute of chronische reumatische aandoeningen over heel het lichaam.

Sorbus aucuparia

Lijsterbes of Wilde lijsterbes. De Sorbus aucuparia noemt men ook wel Haveres, Kralboom, Kwalsterboom, Kwekkebessen, Kwetsenbeienboom, Saphout, Sappiepenhout, Siepenhout of Vogelbessenboom. De te gebruiken delen van deze boom zijn de bladeren (Folia) en gedroogde of gekookte volrijpe vruchten (Fructus). Als werkzame bestanddelen worden bitterstoffen, etherische olie, looistof, zuren (organische zuren), parasorbinezuur, sorbitol en verschillende vitaminen – vooral vitamine C – genoteerd. De tot moes verwerkte vruchten blijken bruikbaar te zijn bij een gebrek aan eetlust, maagstoornissen en klachten voor wat betreft de vertering van voedsel (digestie ofwel spijsvertering).

Stemona (bai bu)

Stemona is een soort meerjarige klimplant afkomstig uit continentaal Azië en Australië. Het groeit meestal in gebieden met droge vegetatie en bestaat meestal uit één ding met afwisselende, spade-vormige bladeren en dikke, witte knolachtige wortels. De wortels worden in de lente of herfst geoogst, schoongewassen, gebrand in kokend water, in de zon gedroogd en in dikke plakjes gesneden voor rauw of na het bakken met honing. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt stemona geassocieerd met de longmeridiaan. Het heeft zoete, bittere en warme eigenschappen. Zijn functies zijn om de longen te bevochtigen, hoesten te stoppen en parasieten te verdrijven.

Reacties zijn gesloten.