Tai-Chi Chuan

Taiji is van oorsprong een krijgskunst, ontwikkelt in China. Deze bewegingskunst werd van familie op familie overgedragen en kent verschillende stijlen. In het oude China leerde je een krijgskunst om te kunnen vechten in de keizerlijke garde of om te kunnen dienen in het prive leger van een adellijke heer. Wie goed kon vechten, was gegarandeerd van een baan.

Met het verdwijnen van de oude orde, verdween ook de noodzaak voor een dergelijke carriere. Een van de grote vechtmeesters van die tijd, Sun, zag echter de waarde van het beoefenen van deze krijgskunst in de moderne tijd. Door het lichaam en de geest te trainen bleef je immers gezond en soepel. Daarmee verlegde de uiterlijke motivatie om taiji te leren zich naar een innerlijke: jezelf trainen en ontwikkelen voor innerlijke kracht en gezondheid. Het doel was een gebalanceerd gemoed en gezond lichaam om alle uitdagingen van het moderne leven tegemoet te kunnen treden.

Zo ontwikkelde taiji quan zich als een bewegingskunst voor de moderne krijger die onverschrokken, met beide voeten, volop in het moderne leven staat: bestand tegen stress, ongehaast en opgewekt, soepel  en gezond.

In de les besteden we aandacht aan alle aspecten van taijiquan, zowel de martiale kant, als aan ontspanning en meditatie.  Aan het begin van de les doen we meestal qigong om het lichaam los te maken, qi op te bouwen en energie te laten stromen. In de beginnersles start je met de korte vorm, een vorm van 48 houdingen. Je leert de vorm en de basisprincipes van de taijiquan. Ook luisterende of duwende handen komt aan bod. Duwende of luisterende handen is een vorm in tweetallen waarin je samen de principes van de taiji oefent.

In de lessen gaan we dus niet voorbij aan de martiale kant van de taiji. Elke beweging heeft een toepassing, ook al moet je soms goed kijken om de toepassing te herkennen. Wanneer je tijdens het lopen van de vorm je de toepassingen voorstelt, krijgen je bewegingen meer intentie. De vorm krijgt inhoud. Daarbij ontwikkel je en passant evenwicht, coordinatie en flexibiliteit; je leert gronden, meegeven en direct reageren. Allemaal vaardigheden die van pas komen in het alledaagse leven. Je zult merken dat je na verloop van tijd sterker in je schoenen staat, rustiger bent in ingewikkelde en spannende situaties, flexibeler reageert op onverwachte dingen in je leven.Begin je met taiji, dan start je bij de Taijiquan basis. Hier maak je kennis met de vorm en de basisprincipes van de taijiquan.

Reacties zijn gesloten.